Ajudar omple, la nova campaña del gran recapta d’aliments

Un any més, la Garrotxa s’uneix al Gran Recapte d’Aliments, un dels moviments ciutadans d’acció solidaria més importants que hi ha actualment a Catalunya impulsat pel Banc d’Aliments. Mobilitza a milers de persones amb l’objectiu d’aconseguir donacions de per tal d’adquirir i distribuir aliments bàsics, a més de generar consciència sobre l’existència d’una pobresa tan severa en el nostre entorn que arriba a no garantir el dret a una alimentació suficient i saludable.

En general, els Bancs d’Aliments de Catalunya es troben en una situació complicada, ja que el nombre de persones ateses, en xifres globals, s’ha incrementat un 20% arran de la pandèmia. El Gran Recapte d’Aliments es converteix així, en una campanya clau per aconseguir aprovisionar els magatzems de cara al primer trimestre de 2023.

En aquesta catorzena edició del Gran Recapte d’Aliments, que viurà la seva jornada central els dies 25 i 26 de novembre, els vint-i-un municipis de la Garrotxa tornaran a bolcar-se en la recollida de donacions monetàries per tal de cobrir les necessitats del Centre de Distribució d’Aliments de la Garrotxa (CDA). Degut a qüestions logístiques, per una banda, i al fet que les donacions monetàries i no físiques permeten cobrir de manera més completa les necessitats de les persones més vulnerables, en aquesta edició del Gran Recapte a la Garrotxa, com els anys anteriors, només es podran fer aportacions a través de donacions, en la línia de caixa de les grans superfícies o mitjançant la compra de vals de donació de 3,5 o 10 euros a les botigues de proximitat de la comarca. A les grans superfícies, voluntaris del Gran Recapte informaran als clients de la campanya i del seu funcionament.

L’any 2021, el Gran Recapte d’Aliments a nivell de Catalunya va assolir una xifra de 3.636.245 euros en donacions (dels quals, 249.784 euros corresponen a les donacions de la demarcació de Girona), que van contribuir a l’alimentació de 260 mil persones a tot el país. A la Garrotxa, és el Centre de Distribució d’Aliments, desenvolupat conjuntament per Càritas Garrotxa i el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, qui ofereix a les persones més vulnerables de la comarca ajuda puntual per cobrir necessitats alimentàries i de productes de primera necessitat. Aquest any s’han atès 868 famílies al CDA, el que suposa la cobertura de 2.045 persones beneficiàries.

QUINS PRODUCTES S’ADQUIREIXEN AMB LES DONACIONS MONETÀRIES?

La cistella bàsica que ofereix el CDA de la Garrotxa a les famílies, en termes generals, inclou els següents aliments:

 • Farinacis: Arròs, pasta, farina, galetes, cereals.
 • Proteics: Llegums, tonyina i sardina en conserva, ous, embotits.
 • Greixos: Oli, d’oliva i girasol.
 • Làctics: Llet (i llet infantil en pols), formatge en porcions, mantega.
 • Verdures i fruites: mongeta tendra i fruita en conserva, sucs, fruita i verdura
  fresca en funció de les donacions.
 • Altres aliments: conserva de tomàquet, sal, vinagre, cafè i cacau soluble,
  xocolata.
 • Productes d’higiene: paper higiènic, detergent de roba, rentavaixelles, lleixiu,
  gel de dutxa i bolquers. Cal destacar que, gràcies a les donacions monetàries,
  entre els productes d’higiene, des de l’any passat s’han pogut incloure
  productes d’higiene femenina (compreses), raspalls i pasta de dents i xampú.
 • Productes addicionals/categories especials: bolquers, llet infantil i butà.

A més, el Centre de Distribució d’Aliments de la Garrotxa rep aliments i productes per altres vies que no són el Gran Recapte o campanyes similars. Per una banda, rep aliments del Fons Europeu per a les Persones Desfavorides (FEAD). Aquest any 2022 s’han previst tres entregues, dues de les quals ja han arribat a la comarca. Per una altra banda, el Banc d’Aliments també subministra determinats productes al CDA i finalment, empreses de la comarca, de manera desinteressada, també realitzen donacions dels seus productes al centre, intentant així oferir un cistella bàsica el més equilibrada possible.

DADES DEL GRAN RECAPTE D’ALIMENTS A LA GARROTXA 2022

Grans superfícies comercials:
Jornada central: dia 25 i 26 de novembre. Les donacions seran monetàries i es realitzaran a la línia de caixa dels establiments.

Petites botigues de proximitat que no pertanyen a cadenes comercials:
En aquestes botigues el recapte també es farà amb donacions monetàries. Cada establiment disposarà dels talonaris amb vals de donació de 3 euros. Es podran vendre els vals de donació des del 26 de novembre al 6 de desembre.

A més, del 25 de novembre al 25 de desembre es podran fer donacions mitjançant transferència al web del Banc d’Aliments o per Bizum (00929)

Comparteix aquesta notícia