Els orígens a Sant Privat d’en Bas
Ràdio la Vall pren el seu nom del municipi de la Vall d’en Bas. El primer nucli on uns quants amics van enclavar l’emissora fou Sant Privat d’en Bas.
Ens situem a l’any 1982. En Pere Pujol, l’Alba Codony, en Joan Riera, en Josep Mayola, en Joan Prat i en Salvador Aumatell decideixen muntar Ràdio la Vall, al domicili particular d’aquest darrer.
Tot s’ha de dir, el radi d’influència no arribava més enllà de 500 metres. El material tècnic es composava d’una consola de 4 canals, dos micròfons (un per l’estudi self i un pel locutori ) dos plats Lenco i un reproductor de cassettes domèstic. L’emissor era un enginy de fabricació pròpia, que es desplaçava constantment i que emetia a través d’una antena tallada a partir d’uns paràmetres no massa fiables.
Les emissions eren esporàdiques i depenien una mica del temps lliure dels seus fundadors.
Noves idees i molta empenta
Anys després, el 1986, quan només quedaven en Pere Pujol i en Salvador Aumatell per l’abandó de tots els altres, es va incorporar a l’emissora en Josep Cuéllar que aportà noves idees, i amb elles va sorgir un grup de gent que hi va posar molta empenta.
Aquest fet va propiciar una estabilitat en la programació que es feia amb més ganes que mitjans, encara al lloc inicial al Mas l’Estartús de Sant Privat. Es va aconseguir un grup de 16 col·laboradors. El finançament continuava anant a càrrec de la bona voluntat d’alguns col•laboradors.
Els estudis anaven millorant mica en mica. A estones lliures els aprenents de locutors feien de paletes i els aspirants a tècnics treballaven la fusta intentant construir uns ” estudis “.
La il·lusió i la tossuderia de la joventut va fer que amb alguns estalvis s’anés “millorant” el material tècnic. Fins hi tot es va aconseguir tenir un emissor Link de 25 wats.
Evidentment, tots aquests anys transcorrien amb les amenaces de la Guàrdia Civil, els problemes amb els veïns als qui interferíem el televisor…
L’existència d’una altre emissora al mateix municipi, va fer que Daniel Terradellas, Diputat al Parlament de Catalunya i Alcalde de les Preses, municipi veí, ens oferís l’opció de traslladar els equips i constituir-nos com a Emissora Municipal de les Preses.
Emisora municipal de Les Preses
El gran dia va arribar el 12 d’octubre de 1988, en què es presentava l’emissora al poble dins el marc de la Gala de les Preses. Des d’aquell moment es va estabilitzar la vida de l’emissora. La constitució del Patronat Municipal i la incorporació constant de locutors, sempre altruistes, molt joves i emprenedors, van ser el punt de partida per un creixement constant.
Des del primer moment, i encara en els nostres dies, vam tenir la sort de comptar amb la col•laboració de Josep Mª Francino, primer director de Catalunya Ràdio, ex director de Ràdio Olot, ex cap de programes de Ràdio Nacional a Catalunya i actualment cap de programes i subdirector de COM Ràdio.
Francino va ser qui va posar les directius i l’organigrama de l’emissora, va aconseguir captar nous col•laboradors, coincidint amb la primera Escola Taller i va formar un equip de direcció de l’emissora, encapçalat per en Pere Pujol com a director, en Toni Rey com a cap d’emissions i en Joan Rovirola com a cap de programes.
De mica en mica, la ràdio va anar creixent fins al punt que tota la comarca de la Garrotxa ja sabia que hi havia una alternativa radiofònica que era l’emissora municipal de les Preses, Ràdio la Vall.
L´Emissora, a hores d´ara intenta a través del voluntariat i l´altruïsme dels seus prop de 40 col.laboradors, oferir una proposta radiofónica diferent , essent conscient de l´amplia oferta d´emissores privades i estatals que es sintonitzen a la nostre comarca.